Sommartips från Almedalen

Almedalsveckan var som vanligt händelserik, även om det rörde sig om ett mellanvalår vilket alltid drar ner tempot en aning.

Hållbarhet var ett ord som genomsyrade veckan med ett stort antal seminarier på temat om allt från bostadsmarknad till ledarskap. Även i år fanns ett antal samhällsentreprenörer på plats. Några av dem kan du se på TEDxAlmedalen och några andra hittar du här. En av dem fick också stipendium. Grattis Kristoffer Persson årets Göran Bredinger-stipendiat!

Vi har samlat ihop lite godbitar inom området social innovation att ta del av i efterhand. Som vanligt har vi sorterat tipsen utifrån våra fokusområden så att du lättare hittar det du är intresserad av.

Har du fler tips får du gärna lägga in dem i kommentatorsfältet.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

Sociala investeringar börjar röra sig framåt i Sverige och Social Impact Bonds, som länge varit populärt i Storbritannien, börjar nu formas till svenska varianter. I Almedalen fanns inte mindre än tre olika svenska initiativ på plats.

Fryshuset och Center för Socialt Entreprenörskap Sverige (CSES) gör båda försök med Social Impact Bonds – eller välfärdsobligationer som CSES valt att kalla det. Läs mer om denna satsning och lyssna på Fryshuset VD berätta om deras initiativ i SVT från Almedalen.

Under veckan lanserade också Leksell Social Ventures, SKL och Norrköpings kommun sin variant som de kallar för Sociala utfallskontrakt. Du kan se hela seminariet via denna länk.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

Hållbar stadsutveckling diskuterades på ett antal olika seminarier, ofta med utgångspunkt i samverkan mellan olika sektorer.

Några intressanta exempel:

Innovativa lösningar för växande städer – hur kan Sverige bli världsledande?

Hur bygger vi framtidens hållbara städer?

Cirkulär och kollaborativ ekonomi förekom som begrepp på många seminarier, inte sällan blandades de ihop. Red ut begreppen med hjälp av dessa seminarium:

Cirkulär ekonomi: Ett Win-Win koncept?

Cirkulära affärsmodeller och framtidens näringsliv

Den kollaborativa ekonomin är här – trender och spaningar

Initiativet #AlmeDela visade på ett praktiskt sätt och genom seminarier under veckan möjligheter med en kollaborativ ekonomi. Du hittar alla filmer från veckan här.

MSI lanserade under veckan en skrift om kollaborativ ekonomi. Du hittar en sammanfattning av seminariet och länk till publikationen här.

Ett exempel på samverkansmodeller med fokus på medborgarinvolvering och designmetodik hittar du i Förtroende, arbetsglädje och effektivitet genom medborgarinvolvering där Transformator Design berättar om sitt arbete med att utveckla Arbetsförmedlingens verksamhet. 

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Forskning hade stort utrymme i programmet i år, sannolikt på grund av den stundande forskningsproppen. Flera seminarier fokuserade på den tredje uppgiften och hur lärosäten samarbetar med andra sektorer för att möta samhällsutmaningar.

KTH ger exempel på hur de samarbetar med andra sektorer för att möta samhällsutmaningar i Tillsammans för konkurrenskraft – om långsiktiga samarbeten mellan akademi, näringsliv och samhälle.

Serien samspråk är sevärd i sin helhet, men på temat om hur forskningsresultat kommer samhället till godo är detta samtal intressant.

Även Chalmers berörde denna fråga i seminariet Universitetets nya roll – ansvar för samhällsutmaningar?

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

I seminariet Konsten att räkna på hållbarhet – för företaget och för samhället presenterar KPMG en ny metod tillsammans med Volvo.

Sveriges företag har varit tidigt ute med att kommentera på FNs nya utvecklingsmål. Under seminariet FN:s nya utvecklingsmål. Så kan företag och organisationer bidra framkommer spännande exempel på hur företag kan jobba med att göra verklighet av målen.

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.