Coompanion Skåne

”Att tjäna pengar och göra gott i världen är vad vi sysslar med idag och vad kooperationen sysslat med i 125 år, därför känns det bra att vara med i Mötesplatsen för sociala innovationer och samhällsentreprenörskap. Det här är en bra plats att synas på, det är bra för oss att komma in i lite nya sammanhang”, säger Olof Eriksson på Coompanion Skåne.

I sin vardag som rådgivare möter Olof en rad människor som vill starta företag tillsammans. Det kan handla om allt från företag som vill tillverka industrirobotar till dem som producerar serietidningar eller vill starta en kooperativ förskola.

”Vi på Coompanion är inte branschspecifika, utan är helt enkelt bra på samarbete och bra på att ge råd om hur man kan driva sin gemensamma verksamhet affärsmässigt.”

Olof tycker det är viktigt att ta ansvar för vår jord och ser att många av de blivande företagare han möter tänker i samma banor:

”Vi inte kan fortsätta som vi gör idag utan måste hitta andra sätt att leva. Alla måste ha en tanke och ett helhetsperspektiv och alla kan göra något. Många av de företagare jag möter har ett helhetstänk, där hela tillverkningsprocessen är viktig. Transparens är ett annat viktigt ledord: allt som görs ska klara att hamna i ‘Uppdrag granskning’, säger Olof.

Många av de unga blivande företagarna har andra drivkrafter än föregående generationer.

”De som växer upp idag har helt andra värderingar än jag själv fick med mig. De är individualister, men samtidigt vana vid att samarbeta.  Många unga tänker mer hållbart och tycker det är ok att tjäna pengar. Däremot tror jag de tänker sig för innan de till exempel ger sig ut på flygresor. Därför tror jag att vi kommer att bli mindre rörliga i framtiden och jobba mer lokalt. Vi tänker globalt, men jobbar lokalt”, avslutar Olof.

 

coompanion_skane.jpg

Olof Eriksson är vd för Coompanion Skåne, som erbjuder rådgivning till grupper som vill starta företag tillsammans. Deras spetskompetens finns inom kooperativt företagande och företagsformen ekonomisk förening.

 

Skrivet av Lotta Solding