Almedalen, Göran Bredinger-Stipendiet

Sara Magnusson är årets Göran Bredinger-stipendiat

Den 30 juni, på Almedalens andra dag, delades det allra första Göran Bredinger-stipendiet ut; ett nyinstiftat stipendium som under tio år framåt kommer att delas ut till en ung samhällsentreprenör. Stipendiet är på 50 000 kronor och tilldelas i år Sara Magnusson. Med sin idé Experimentfabriken vill hon ge unga i Sverige möjligheten att ha naturvetenskap och teknik som sitt fritidsintresse

– Jag är jätteglad över att jag fått stipendiet. Det senaste året har jag jobbat intensivt med Experimentfabriken och det här känns som en jättefin kvalitetsstämpel på det vi gör, säger en glad Sara Magnusson.

Sara har ett år kvar på sin utbildning till civilingenjör (Industriell Ekonomi), vid Linköpings universitet. Intresset för naturvetenskap föddes på allvar när hon gick på Rymdgymnasiet i Kiruna.

– Skolan jag gick på var väldigt liten och vi hade en häftig kemilärare som gav oss nyckeln till kemisalen och lätt oss hålla på med kemi när vi ville, minns Sara.

Kanske föddes där och då ett frö till det som sedan kom att bli Experimentfabriken, vem vet. Själva idén att starta eget företag var det dock en vän som gav henne. Han hade precis startat företag och då gick Sara raskt hem och registrerade ett företag hon också.

Kursen fylldes direkt
– När jag gjort det började jag fundera över vad jag skulle ha företaget till. Vad är det som saknas i samhället? frågade jag mig själv. Detta att hålla på med naturvetenskap och teknik på fritiden, att kunna labba hemma, visste jag var svårt. Så då tänkte jag att vi startar en kurs i Linköping och testar om det funkar. Vi skrev ett pressmeddelande som resulterade i ett reportage om oss i tidningen och då fyllde vi kursen direkt, säger Sara.

Och sedan dess har allt bara rullat på. Experimentfabriken kan beskrivas som en kulturskola för kemi, programmering och robotik. Studenter anställs som handledare och lokaler lånas (oftast utan kostnad) från framför allt skolor. Grundidén är att det ska vara lika enkelt att labba och lära mer om naturvetenskap som det kan vara att spela ett instrument eller hålla på med en idrott.

Vad är det som driver dig?
– Det här är min egen passion; det är så kul att labba! Och jag vill få andra att göra det. Det vi erbjuder hade jag själv velat ha när jag var liten. Om jag via Experimentfabriken kan göra något som bidrar till något bra för andra, så känns det bra.

Hur kommer stipendiepengarna att användas?
– Dem kommer vi att använda för att få ny inspiration att utveckla nya kurser, till exempel i analog fotografering, 3D-skrivare och kemin bakom hudvård.

Vad är visionen för Experimentfabriken?
– Jag vill att alla barn i Sverige ska ha möjlighet att ha naturvetenskap som ett fritidsintresse, och till 2020 är vårt mål att ha nått ut till totalt 200 000 unga i hela Sverige. Vi är redan idag ett starkt team som jobbar med Experimentfabriken med etablerad verksamhet på flera orter och vi planerar att expandera vår verksamhet till 15-20 städer under de kommande åren.

I kriterierna för att kunna komma i fråga för stipendiet ingick bland annat att entreprenören i fråga ska bidra till att lösa ett samhällsproblem, att affärsidén ska vara nyskapande, genomförbar och tydlig samt att det sa finnas en affärsmodell som visar att idén är ekonomiskt livskraftig. Ordförande i juryn var stipendiets grundare, entreprenören Göran Bredinger.

Varför fastnade juryn för just Sara Magnusson och Experimentfabriken?
– Sara är en väldigt intressant, driven och engagerad samhällsentreprenör. Om vi kan stimulera barns intresse för teknik och naturvetenskap i tidig ålder så har det betydelse för Sveriges framtid inom teknik och innovation. Det är en strålande idé och en bra samhällslösning, säger Göran Bredinger.

Fakta

Juryns motivering:
”Årets Göran Bredinger-stipendiat vill stimulera och utveckla barns intresse för naturvetenskap och teknik.

IVA (Ingenjörsvetenskapsakademin) gör bedömningen att 50 000 ingenjörer kommer att saknas i Sverige 2030 om inte fler väljer att arbeta inom dessa både spännande och viktiga områden. Utan ingenjörer och naturvetare står vi inför stora problem.

Åres stipendiat såg problemet och gjorde något åt det genom att starta Experimentfabriken – en kulturskola för kemi, programmering och robotik. På kort tid har Experimentfabriker startas i ett snart 10-tal städer i Sverige.

Årets stipendiat har ett starkt intresse för naturvetenskap och teknik. 2010 startade hon Sommarforskarskolan, hon sitter som styrelseledamot i Sveriges Ingenjörer och varit vice ordförande för Förbundet Unga forskare.”

Juryns medlemmar:
Göran Bredinger (ordförande), Eva Engquist, styrgruppsordförande MSI, (vice ordförande), Tina Kaikkonen, projektledare Tillväxt Malmö, Anders Norman, VD Almi Skåne, Hanna Sigsjö, verksamhetsledare Mötesplats Social Innovation, Åsa Skogström-Feldt, ansvarig Next Generation, IKEA och Pär Wiktorsson, Nordenansvarig Reach for Change.

Läs mer om Göran Bredinger och stipendiet här. Vill du veta mer om Experimentfabriken tittar du här.

Fler artiklar om stipendiet
Sydsvenskan
Östgöta Correspondenten
Smålandsposten
Driva eget
Makthavare.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *