SOCAP

Inblick SOCAP: Vård – kostnad & kvalitet

Ett ganska liten, men mycket engagerad publik, lyssnade till denna session där Nicolas Hazard från Groupe SOS, Luke Disney från North Star Alliance och Simon Tucker från Young Foundation diskuterade sociala innovationer inom hälsoområdet. Tania Ellis, författare och konsult från Danmark, lotsade oss skickligt framåt.

Diskussionen och samtalet handlade bland annat om hur innovationer inom det offentliga kan samverka med innovationer utifrån (via sociala entreprenörer). Alla tre talarna var överens om att samspelet mellan den offentliga vården och de utomstående sociala innovatörerna är helt nödvändigt. ”Samhällsentreprenörer är inte svaret på allt, men de är definitivt en del av lösningen”, sa Simon Tucker. Luke Disney kunde å sida berätta att de kunde skala upp North Star Alliance ordentligt först när de började samarbeta med det offentliga.

Simon Tucker menade också att vi just nu är inne i ett intressant skede där vården svänger från att vara toppstyrd till att fungera allt mer utifrån kundernas/patienternas önskemål och behov. Och att här definitivt finns plats för samhällsentreprenörer.

Hur vården ska finansieras var en annan frågeställning, som fick olika svar. Nicolas Hazard berättade om SOS Groups äldreboenden i Frankrike, där de tar lite mer betalt än på de offentliga äldreboendena, men å andra sidan erbjuder något högre kvalitet och service. De som har råd betalar också gärna lite mer. Och just detta, att de ”rika” är viliga att betala, gör det möjligt för SOS Groupe att erbjuda gratis äldrevård för de som inte kan betala. Lite av Robin Hood i modern tappning.

Följ delar av SOCAP programmet via livestream här och här

Foto: Leif Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *