SOCAP

”Det tar sin tid att bli samhällsentreprenör”

Läs Lotta Solding’s blogginlägg från ett av SOCAP Designing the Future’s många break-out sessions. Två erfarna samhällsentreprenörer, Penelope Douglas och Faraz Khan för en nära dialog med nyfikna åhörare. Här ger de oss glimtar av uppgångar och fall längs deras livsresor som samhällsentreprenörer.

Penelope Douglas var i många år vd för Pacific Community Ventures och arbetar i dag som styrelseordförande för Mission Hub, ett systerföretag till SOCAP. Faraz Khan har drivit ett antal egna sociala företag och driver nu inkubatorn SeedVentures som stöttar och investerar i sociala företag i Pakistan.

Trots skillnader i ålder och ursprung visar det sig finnas en hel del som förenar Faraz Khan från Pakistan och Penelope Douglas från Kalifornien i USA. De är båda samhällsentreprenörer med en brokig bakgrund, uppväxta på landet i stora familjer. Att tänka annorlunda och gå sin egen väg var sådant som präglade dem båda från unga år.

Från bankvärlden och vidare

De har båda ett förflutet inom bankvärlden, en värld som de lämnat men ändå haft nytta av i sina entreprenöriella karriärer. Penelope började sin bana via ideellt arbete för gatubarn i San Francisco medan Faraz engagerade sig på många olika håll i Pakistan. ”Det är en långsam utveckling över tid att bli en samhällsentreprenör där det ena ger det andra”, sa Penelope.

Från bankanställda med ideellt engagemang vid sidan om, till att försöka börja arbeta med CSR-liknande frågor på sina respektive arbetsplatser till att starta eget som samhällsentreprenörer tog det sin tid helt enkelt. Men då fanns också en tydlig önskan om att starta något eget, där de kunde förena det bästa från företagarvärlden med sitt ideella engagemang.

Goda misslyckanden

De berättar båda att de har ett antal misslyckade projekt, egna och andras, bakom sig, men att de lärt sig oerhört mycket av just dessa misstag. Visst har de båda satsat ekonomiskt i sitt företagande, men Penelope menar ändå att den största risk hon tagit är den personliga. Att hjärtat ibland lett henne in i projekt där hon kanske inte alltid tänkt efter före.

Vad gör ni när ni misslyckas, frågar någon i publiken. Hur kommer ni igen? ”Jag öppnar fönstret och tar ett djupt andetag. Eller så skriker jag. Det handlar ofta om att ta ett steg tillbaka och försöka se allt från ett större perspektiv”, berättar Faraz.  Penelope berättar att hon ofta sluter sig och försöker ”pussla” på egen hand, men att det bästa är när hon tar sig samman och faktiskt diskuterar problemet med sina närmaste partners.

Något annat de är överens om, som också diskuteras med publiken, är svårigheten att hitta bra anställda, bra människor att arbeta med. Att oavsett hur bra din samhällsidé än är och hur mycket pengar du än har så är du oerhört beroende av att ha bra människor omkring dig för att lyckas. ”Se till att dina anställda har det bra på alla plan, det är ditt ansvar som entreprenör”, säger Faraz.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *